Voleybol Dünyasında “Devşirme” Uygulamasına Sınırlama

HomeMilli TakımlarKadın Milli Takımlar

Voleybol Dünyasında “Devşirme” Uygulamasına Sınırlama

Uluslararası Voleybol Federasyonu (FIVB) 2023 itibariyle voleybolcu "devşirme" uygulamasında değişikliğe gitti. Bu değişiklikle bir ülkenin A milli takımında forma giymiş voleybolcular, vatandaşlık alsalar dahi başka bir ülkenin A milli takımında görev alamayacak.

Adis Lagumdzija: Olimpiyata Gitmek Herkesin Hayali
Efe Bayram, Adis Lagumdzija ve Ebrar Karakurt Hakkında Gurur Dolu Açıklamalarda Bulundu
ZAKSA Tarihi Bir Geri Dönüşle Süper Kupa’yı Aldı, Lagumdzija Heyecan Dolu Beş Sette Yıldızlaştı

A milli takımlar düzeyinde voleybolcu “devşirme” uygulamasına önemli bir sınırlama getirildi. Artık bir ülkenin A milli takımında forma giymiş voleybolcular, vatandaşlık alsalar dahi başka bir ülkenin A milli takımında görev yapamayacak.

Uluslararası Voleybol Federasyonu (FIVB), “voleybolcu devşirme yönteminde” değişikliğe gitti ve bu değişiklik 15 Eylül 2023 itibariyle yürürlüğe girdi.

FIVB’nin aldığı karar sonucunda bir ülkenin A milli takımında forma giymiş voleybolcular, vatandaşlık alsalar dahi artık başka bir ülkenin A milli takımında görev yapamayacaklar. Ancak bu tarihten önce Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı alan 5 isim bu kuraldan etkilenmeyecek ve A milli takımlarda forma giyebilecekler.

Filenin Sultanları’nın yıldızı Küba asıllı Melissa Vargas, 2021 yılında Türkiye vatandaşlığına geçtiği için FIVB’nin yeni devşirme kuralından etkilenmeyecek.

Türkiye’nin Avrupa ve Milletler Ligi şampiyonluğunda sahaya önemli katkı koyan isimlerden Vargas’a, 18 yaşında yaşadığı sakatlık sonrası, yeterli tedavi imkanı olmadığını ileri sürdüğü Küba tarafından, 4 yıl men cezası verildi. Sığınmacı statüsünde gittiği İsviçre’de voleybol hayatına devam eden genç sporcu, bu süreçte Sultanlar Ligi ekiplerinden Fenerbahçe’nin dikkatini çekti. Fenerbahçe’ye 19 yaşında transfer edilen ve sarı-lacivertli formayla başarılı performans sergileyen Vargas, Sırbistan’ın da istemesine rağmen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını tercih etti. Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartını 2021’de alan ve iki yıl bekledikten sonra aynı hedefe koşmaya başladığı Filenin Sultanları ile Milletler Ligi ve Avrupa şampiyonluğunu kazanan Vargas, şu anda Japonya’da 2024 Paris Olimpiyat Elemeleri’nde mücadele eden A Milli Takım’ın olimpiyat kotası kovalayan kadrosunda yer alıyor.

Aleksia Karutasu, 2022’de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçti. Bu tarihten sonra Türkiye vatandaşlığı alan Aleksia, “bekleme süresi” dolunca yeni statüden etkilenmeyecek ve Filenin Sultanları’na parkede katkı sunabilecek.

Bosna Hersek doğumlu voleybolcu kardeşler Adis ve Mirza Lagumdzija, 2014 yılında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçti. Adis Lagumdzija, voleybol kariyerine Türkiye’de başladı ve Avrupa Altın Ligi’nde 2018 yılında A Milli Takım ile ilk maçına çıktı. Mirza Lagumdzija da ağabeyi Adis gibi babasının izinden giderek voleybolcu oldu ve A Milli Erkek Voleybol Takımı kadrosunda ağabeyi Adis ile birlikte görev aldı. Bosna Hersek’ten Mert Matic ise 2017 yılında Türk vatandaşlığına geçti ve Efeler Ligi’nde gelecek sezon Halkbank forması giyecek. Matic de yeni statüden etkilenmeyecek 5 sporcu arasında bulunuyor.

YORUMLAR

YORUMLAR: 0