Elit Sporcudan Mentorluğa: Sara Montagnolli’nin Yolculuğu

HomeRöportaj

Elit Sporcudan Mentorluğa: Sara Montagnolli’nin Yolculuğu

Avusturyalı eski elit oyuncu Sara Montagnolli, kadın antrenörlerin karşılaştığı zorlukları araştırmaya devam ederken kapsamlı bir sohbette bunu açıkladı.

TVF Beach Tour’un İlk Etapları Antalya ve İzmir’de Düzenlendi
CEV Plaj Voleybolu Avrupa Kupası Heyecanı Balıkesir’de Başlıyor
Plaj Voleybolu Festivalleri ve Beach Tour Etapları Devam Ediyor

Rekabetçi sporun sürekli gelişimi ve evrimi bize sporcularla çalışırken bütüncül bir yaklaşımın gerekliliğini gösteriyor. Bu nedenle zihinsel antrenörlerin/mentorlerin rolü tüm spor dallarında önem kazanıyor. Plaj voleybolu da bu trendin dışında değil. Avusturyalı eski elit oyuncu Sara Montagnolli, kadın antrenörlerin karşılaştığı zorlukları araştırmaya devam ederken kapsamlı bir sohbette bunu açıkladı.

Sara, 2012 yılında aktif sporu bıraktı. Partnerleri Sabine Swoboda ve Barbara Hansel ile birlikte dünya sıralamasında ilk 10’a giren plaj voleybolu alanında uluslararası çapta tanınan bir isimdi. Hansel ile birlikte 2011 yılında Norveç’in Kristiansand şehrinde EuroBeachVolley gümüş madalyası kazandı. Yıllar sonra Avusturya Voleybol Federasyonu tarafından yürütülen plaj voleybolu programına dahil olan iki elit kadın takımının mentörü olarak çalışıyor.

Sara, “Kadın olarak, diğer antrenörlerle veya fizyoterapist, istatistikçi vb. gibi kadın ekip üyeleriyle nadiren karşılaşıyorum. Dünyadaki en iyi 50 takıma baktığımda, sadece iki kadın antrenör sayabiliyorum. Bunlara ek olarak yakın zamanda salon voleyboluna dönen Saskia van Hintum var” diyor. “Bu durum maalesef diğer spor dallarında da görülüyor. Ancak herhangi bir takımın antrenör ekibinde kadın üyelerin önemine ve değerine inanıyorum. Çünkü biz doğal olarak olaylara daha bütüncül bir yaklaşım getiriyoruz ve erkek meslektaşlarımızın genellikle yaptığı klişelerden uzak, sporcularla iletişim kurma şeklimiz farklı” diye ekliyor. “En üst düzey sporda kadın antrenörlerin rolünün ve katılımının kesinlikle ele alınması ve daha fazla konuşulması gereken bir konu.”

Avusturya’dan emekli olduktan sonra bir süre Avustralya’da yaşayan Sara, 2021 yılında Avusturya Ulusal Olimpiyat Komitesi tarafından düzenlenen bir kursa/mentörlük programına katılma fırsatı yakaladı. Spor bilimleri alanında diploması ve “Avustralya’da Aşağı”da geçirdiği yıllar boyunca geliştirdiği kişisel gelişime olan derin ilgisiyle Sara, bu fırsatı değerlendirmenin kaçırılmayacak bir şey olduğunu hemen fark etti. “Özellikle iyi bir takım kimyasının gelişmesi, stres yönetimi, kendi yarışmacı sporcu dönemimden dersler ve girdiler almak üzerine çalışıyorum” diyor. “Sonuçta her şey, takım içinde ve takımla birlikte etkili iletişimle ilgili. Kız kardeşlerden oluşan bir takımla [Dorina ve Ronja Klinger] çalışıyorum ve diğer kızlar [Katharina Schützenhöfer ve Lena Plesiutschnig] da saha dışında iyi arkadaşlar. Bu nedenle, bunu da göz önünde bulundurmam gerekiyor. Oyunculara açıkça konuşmalarını, duygularını göstermelerini ve en önemlisi hiçbir şeyi veya herhangi bir sözü kişiselleştirmemelerini söylüyorum çünkü bu daha fazla çatışmaya neden olur ve ters teper” diye anlatıyor.

Sara, özellikle elit düzeydeki zorlu ve stresli yarışma ortamında arabuluculuk ve sorun çözme rolünü üstünde rahat hissettiğini kabul ediyor. “Takımda iletişim ve karşılıklı güvenin rolü son derece önemlidir. Sporcuların özellikle stres altında performans göstermeleri ve sonuç almaları gerektiğini unutmamalıyız, çünkü büyük başarıların olmaması sponsorlarla etkileşimlerini, medya kapsamını vb. olumsuz etkileyecektir. Sonuçta bir plaj voleybolu takımı bir şirket gibi işletilmelidir. Ben bir mentor olarak görev yapsam da teknik konuları da tartışabilirim. Baş antrenör buna çok açık – birbirimizi yıllardır tanıyoruz ve bazen oyunculara benden yardım istemelerini tavsiye ediyor, çünkü ben böyle durumların içinde bulundum, oysa o asla elit düzeyde profesyonel bir sporcu olmadı” diye devam ediyor Sara. “Birbirimize saygı duyuyoruz ve birbirimizin işine karışmıyoruz, aksine birbirimizi destekliyor ve takım olarak çalışıyoruz.”

Montagnolli, kadın antrenörlerin hala ortaya çıkmakta zorlandıklarını kabul ediyor. “Herhangi bir organik gelişimin yıllar alacağını ve gerçekleşse bile çok yavaş bir tempoda olacağını zaten fark ettik. Bu nedenle, uluslararası organizasyonların tıpkı hakemlerde veya spor sonrası hayata geçiş yapan sporcularda yaptığınız gibi kadın antrenörleri destekleyen ve güçlendiren bir program yürütmesinin mantıklı olacağını düşünüyorum” diyor.

Bu geçiş, önceden hazırlık yapılmazsa özellikle zorlu olabilir. “Eski bir sporcunun hayatın diğer alanlarında asla aynı başarı seviyesine ulaşması, aynı adrenalini hissetmesi vb. oldukça mümkündür. Ancak, kendinizi nasıl yeniden yaratabileceğinizi dikkatlice düşünmeniz çok önemlidir. Sanırım içimde hep bir öğretmen, bir antrenör olmak istedim – kişisel antrenör olarak da çalıştım – ancak bir mentörlük programına dahil olmak ve genç sporculara mentorluk yapmak çok faydalı buldum. Dışarıda bulunan fırsatlar hakkında farkındalığı artırmak ve kadınları güçlendirerek bu fırsatları değerlendirmelerine ve kendilerine özgü beceri setlerini masaya yatırmalarına imkan vermek için daha fazla çalışma yapılması gerektiğini düşünüyorum.”

Şimdilik Sara, plaj voleybolundaki “ikinci hayatının” tadını çıkarıyor ve başkalarını da kendisini takip etmeye teşvik etmeyi umuyor.

YORUMLAR

YORUMLAR: 0